Kijk mee met 50 jaar AKJ

Op 20 juli 2021 bestaat het AKJ 50 jaar. Dit vieren we graag samen met jou! Op deze jubileumwebsite lees je het komende jaar verhalen, blogs en interviews van en met betrokkenen bij het AKJ. We kijken terug, maar ook vooruit. Want zo lang het nodig is, blijven we opkomen voor iedereen die te maken krijgt met jeugdhulp.

1990-2000

1992: Het AKK wordt AKJ

Op 13 november 1992 verdwijnt ‘Kinderbescherming’ uit onze naam. Het AKK heet vanaf dan: Advies- en Klachtenbureau Jeugdhulpverlening (AKJ).

Op 13 november 1992 verdwijnt ‘Kinderbescherming’ uit onze naam. Het AKK heet vanaf dan: Advies- en Klachtenbureau Jeugdhulpverlening (AKJ). Het buro Klacht en Ondersteuning gaat na een bestaan van 3 jaar op in het AKJ. Inmiddels werkt het bureau met voornamelijk betaalde medewerkers, op een aantal stagiaires na. Met de meerdere vestigingen in het land, wordt het kantoor in Amsterdam het hoofdkantoor.

We staan nu bekend als het Advies-en Klachtenbureau Jeugdhulpverlening, afgekort het AKJ. Zo heten we nu nog steeds. De vrijwilligers zijn betaalde krachten geworden. Ons hoofdkantoor in Amsterdam wordt steeds groter. Onze kerntaken zijn hetzelfde gebleven.

Waarover ontvingen we klachten?  
1. Behandeling en begeleiding
2. Bejegening
3. Beslissingen

Deze top 3 met klachten zien we bij het AKJ in 2022 nog steeds terugkomen binnen de jeugdzorg.

De wet op de jeugdhulpverlening 1989-2004
Voor het AKJ was het belangrijk dat het beroep ‘clientvertrouwenspersoon’ in 1988 voor het eerst werd genoemd.In 2003 werd de clientvertrouwenspersoon officieel in de wet van de jeugdhulpverlening opgenomen. Echter waren onze bezoeken aan instellingen (nog) niet verplicht.

Wat is een vertrouwenspersoon?
Een persoon die beroepsmatig of niet incidenteel als vrijwilliger jeugdigen, ouders of pleegouders op hun verzoek ondersteunt bij de uitoefening van hun rechten jegens het college, de jeugdhulpaanbieder of de gecertificeerde instelling, voor zover deze rechten samenhangen met de in deze wet geregelde onderwerpen; die onafhankelijk is van het college, de jeugdhulpaanbieder of de gecertificeerde instelling waarmee de jeugdige, zijn ouders of zijn pleegouders te maken hebben.